Hikem-i Ataiyyeden bir kaç hikem

 


Kitaptan alıntılar
Allah hikmeti kime dilerse ona verir. Kime de hikmet verilirse muhakkak ki ona çok hayır verilmiştir. Salim akıl sahiplerinden başkası iyi düşünmez. (Bakara, 269) sa.7
*
(Ebü Türab radıyallahu anh dedi ki: “Kul, amelde samimi olunca Allah o ameli işlemeden onun zevkini onun gönlüne verir. Ameli işlerken ihlas bulunursa, onu işlerken zevk ve şevk duyar.|


Kitaptan alıntılar
Faydalı ilim; sadırda şevk ve nuru genişleten, kalplere genişlik veren, göze inen perdeleri kaldıran, asilik ve vehimleri defeden, Hakk'a yakınlık veren, nefsin vâriyetine uzaklık koyan Allah ilmidir. Yani talibi çokluk yoluyla maksada ulaştıran ilimdir.
*
Herbir söz zuhur ettiği kalıbın kıyafeti üzerine akis olarak zuhur eder. Yani lisan kalbin tercümanı olarak kalp, Allah'tan gayrının kederlerinden arınıp nurlar doğarsa lisanın tercumesi nurların sözüyle olur.İlâhı hakimlerin kalpleri, ilâhi nurlarlanmış olduğundan, sözleri nur kıyafeti giyerek ve nurlu olarak zuhur eder Sözlerini insanların kulak ve kalpleri kabul eder, inkâr etmezler. Müritlerin kalplerini açar ve yakarışlarını sevgilileri olarak kabul eder. İddiacıların kalpleri karanlık içine gark olduğu gibi sözleri de karanlık üzere meydana çıkar. Faydaları eda ve ettikleri kulluk letâfeti hakikat yönünden olursa da söyleyenin ruhâniyet ve letafeti olmadığından tesirleri olamaz.


Âriflerin bazıları dediler ki: “Hakk'a ârif ve vasıl olmak için Hak'tan başka delil yoktur. “İlmin talebi ise kulluk hizmetinin adabının edası içindir, vuslat için değildir. Vuslat ancak Allah'la, Allah için olur.
*
Allah'a yemin olsun; gökler, yer ve bunların arasında bulunan bütün eserlerini rahmetinin eseri olan arşla örttün. Senden gayrı olan feleklere benzer rahmetinin nurlarının ihatasıyla mahvettin, (134) Sonuç olarak âlemlerin arştan yere varıncaya kadar tamamında varlığı gerekli kılan, varlık gösteren Hakk'ın rahmeti ve ihsanıdır. Varlıkla mevcut olup rahmeti alaka kurmasa hiçbir şey varlık bulmazdı. Rahmetinden maksat her şeyi kapsayan; (Rahmetim her şeyi kuşatmıştır.) buyurduğu geniş rahmettir ki umumidir.



Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Güzel bir hatırlatma olmuş, Rabbim doğru yolundan ayırmasın.

    YanıtlaSil